Gastronomie v zahraničí aneb máme se ještě co učit…

Letošní dovolenou jsem strávil v Chorvatsku a následně v rakouských Alpách.

Jelikož mám rád dobré jídlo a jíst stále těstoviny a konzervy dovezené z Česka nelze (jo, jsme paštikáři), navštívili jsme i několik místních restaurací.

Svoje postřehy rozdělím na několik částí…

Chorvatsko

Personál

První věc, co mě zarazila, byla přívětivost personálu, jistě si teď zapátráte v hlavě a vzpomenete si, jak vám v Česku otrávený číšník mrskne na stůl jídelák a zeptá se, co chcete  na pití… To co je u nás dá se říci pravidlem, tak za hranicemi je to spíše výjimka.

Další věcí, co se mi na personálu líbilo, byla jejich aktivita také na place, neustále chodí, ptají se zákazníků na jejich potřeby. Za takovéto chování ten tuzér holt musíte opravdu obětovat 🙂

Jídlo

Co se Chorvatska týká, tam jednoznačně kralují různí mořští živočichové, což je dáno samozřejmě lokalitou středomoří.

Hned první večer jsme navštívili místní „konobu“ a dali si rybu, konkrétně mořského vlka (naše označení je „Mořčák evropský“). Ryby byla připravena klasicky na grilu, takže pouze sůl, pepř a jako zálivka olivový olej, petržel a trocha česneku (tuto zálivku používají skoro na vše). Ryba byla výborná, nebyla ani vysušená, což je u nás také běžné, hlavně tedy v případě lososa.

IMG_20160803_192357
Mořan s grilovanou zeleninou.

Jelikož jsme i zruční „grillmasteři,“ skočili jsme jedno ráno na místní rybí trh a zakoupili něco málo na gril. Koupili jsme dvě pražmy a taky nějaké ty kalamáry. Zkusili jsme ryby upravit „středomořsky“ a výsledek byl super… K tomu tzatziky a grilované brambory s rozmarýnem…

IMG_20160805_175028
Pražma (dorada)
IMG_20160805_180211
Pražma a kalamáry.

Na našich cestách jsme navštívili také pizzerii v Šibeníku a názor si můžete udělat sami…

IMG_20160806_123529
Pizza se sušenou šunkou, artyčoky, olivami a mozzarelou

Rakousko

Rakousko je kapitola sama pro sebe, poctivý žvanec je pohlazením na duši pro každého nenasytného českého turistu.

Personál

Personál je ještě o stupeň lepší! Jo, byli jsme sice u známých, kteří mají rodinný „Gasthof,“ ale jejich chování k nám i k ostatním strávníkům bylo velmi přátelské a porce stejné.

Holt Rakušáci jsou velmi pohostinní a je vidět, že když v restauraci pracuje celá rodina, je potřeba se snažit, jde přeci jen o živobytí… V Česku jsou restaurace spíš jen znakem rozmaru jejich majitele, kdy restauraci většinou vlastní lidé bez daného vzdělání a bez zkušeností v oboru, což českou gastronomii velmi sráží.

Jídlo

Jak jsem již psal, vždy se jedná o poctivé domácí jídlo, které zažene hlad na několik hodin (ale můžete si dát i poloviční porci 😀 ).

schweinehakse
Schweinehakse (koleno) se zelím a knedlíkem
Wiener Schnitzel
Wiener Schnitzel
Pohár s borůvkami, zmrzlinou a domácí šlehačkou
Pohár s borůvkami, zmrzlinou a domácí šlehačkou

Závěr

Co napsat na závěr? Dovolená zase na chvíli pohladila mou „žroutskou“ duši a ujistila mě, že gastronomie se dá dělat mnohem lépe, než jsme z té naší malé střediskové vesničky země zvyklí. Věřím, že až majitelé zdejších restaurací někdy vyjedou na dovolenou (ano, už se to může a ne jen do Jugoslávie), tak si vezmou ponaučení…

Velké poděkování patří rodině Höllwerthových a personálu ze Sahnealm Gasthof v Hollersbachu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three + eleven =